Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında, tapu işlemleri sırasında yüzde 0.20 oranında alınan tapu harçları 30 Eylül'e kadar yüzde 0.15 olarak uygulanacak.
Remi Gazete'de yayımlanarak yürürülüğe giren Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, bankalar ve finansman şirketleri dışında, Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından sağladıkları Türk lirası kredilerde (fiduciary işlemler hariç) Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi oranı, ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda yüzde 1, bir yıl ve üzeri olanlarda yüzde sıfır olarak belirlendi.
Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri ve bu sözleşmeler kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri ile yapı denetimi hizmet sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak.
Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 olarak alınan tapu harcı, konut ve iş yerlerinde 30 Eylül 2017 tarihine kadar binde 15 oranında tahsil edilecek.
Yatırımcıların konut alım kararı hızlanacak
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, "Gayrimenkul sektörünün merakla beklediği tapu harçlarında indirime gidilmiş olması sevindirici bir haber. Hükümetimizin verdiği destek ile 2017 yılı sektörümüz için güzel gelişmelerle başladı ve devam ediyor. Tüm yatırımcılar için önem taşıyan ve satış değerinin yaklaşık yüzde 4’ünü bulan tapu harçlarının indirilmesi sektörümüze ivme kazandıracak önemli bir konu. 30 Eylül’e kadar geçerli olacak indirim teşviki ile yatırımcılar konut alım kararlarını hızlandıracaklardır" dedi.
Yeni düzenlemeler ile gayrimenkul sektörü yeni bir rekor kıracak
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı ise "Gayrimenkul sektörü için yine oldukça önemli bir iyileştirme alanında, 30 Eylül’e kadar geçerli olacak bir düzenleme gerçekleştirildi. Son aylarda hükümetimiz tarafından hayata geçirilen düzenlemeler öncelikle vatandaşımıza daha sonra ülkemiz ekonomisine katma değer sağlıyor. Bu düzenlemeler ile birlikte gayrimenkul sektörü olarak bu yılı da, yeni bir rekor ile kapatacağız. KDV, damga vergisi ve tapu harçlarından yapılan düzenlemeler, gayrimenkul alımı yapmak isteyenler için gerçek bir fırsat dönemini işaret ediyor" diye konuştu.