Türkiye, ekonomide yaşanan sorunlara karşı anında müdahale ile mücadele ediyor. İnşaat sektörüne nefes aldıracak düzenlemeler ile ilgili tüm detaylar haberimizde…
Türkiye’de ağustos ayından itibaren döviz kuru ve enflasyon artışında rekor kırıldı. Şirketler konkordato için sıraya girdi. Ancak ekonomi yönetimi sorunlara anında müdahale ederek peş peşe yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.
Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; alınan ekonomik tedbirler sayesinde söz konusu dönem hasarsız şekilde atlatıldı. Atılan adımlarla birlikte yerli üretim ve ihracat artacak, istihdam korunacak, dövizde dalgalanma azalacak, cari denge sağlanacak, çarşı pazarda fiyat istikrarı oluşacak.
İşte ekonomi yönetimi tarafından alınan kararlar:
1- DÖVİZLE KİRAYA SON
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle konut, ticari ünite, mağaza, işyeri alım satını ve kiralamada döviz yasaklandı. Dövizle yapılan mevcut sözleşmelerde TL’ye dönüş başladı.
2- VATANDAŞIN BORÇLARINA YAPILANDIRMA İMKANI
31 Mart tarihinden önceki döneme ait öğrenci kredisi, sigorta prim borcu, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcuna yapılandırma imkanı getirildi. Böylece milyonlarca kişi, birikmiş gecikme faizlerinden kurtuldu.
3- EV ALIMINDA KDV VE HARÇ KOLAYLIĞI
31 Ekim’e kadar konut alımını destekleme amaçlı KDV yüzde 8’e düşürüldü. Tapu harçları ise yüzde 4’ten 3’e indirildi.
Yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu konut tutarı 250 bin dolara indirildi.
Kredi faizi yüzde 0.98’e, peşinatı yüzde 10’a indiren, vadeyi ise 120 aya uzatan “Türkiye için Kazanç Vakti” kampanyası başlatıldı.
4- 13 MİLYONA İMAR BARIŞI
Milyonlarca konutun imar ve iskan sorununu çözerek ekonomiye katkı sunmak amacıyla “İmar Barışı” uygulaması başlatıldı.
5- KİRA ARTIŞINA ÜFE YERİNE TÜFE SINIRI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında bazı tedbirler alındığını açıkladı. Buna göre; 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bankalardan yüksek faizle kullanılan kredilerin faiz oranlarına yüzde 10 indirim uygulanacak.
Kira artış oranına dair üst sınır; ekonomideki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları (ÜFE) yerine tüketici fiyatlarına (TÜFE) göre belirlenecek.
Yapılan KDV iadelerinin yarısı (yüzde 50) başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içinde mükellefe ödenecek.
Ekonomik sıkıntı yaşayan işletmelerde, kısmı çalışma ödeneği uygulaması tekrar başlatılacak. Böylece şirketlerde işçi çıkarılmasının önüne geçilecek.
6- HAZİNE ARAZİLERİ ÇİFTÇİNİN EMRİNDE
Hazineye ait yaklaşık 3.4 milyar metrekare tarım arazisi, çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanabilecek. Bu adım ile birlikte çiftçiler 100 bin TL’lik bir araziyi 100 TL gibi cüzi bir rakam karşılığında kiralayabilecek.